Fotografii sau poze?

Fotografii sau poze?

Aceste doua cuvinte sunt folosite de cele mai multe ori ca sinonime. As indrazni totusi sa fac o diferentiere intre ele, pentru ca in opinia mea o poza nu are aceeasi valoare cu o fotografie. O poza nu este altceva decat o imagine simpla, de cele mai multe ori negandita foarte mult din punct de vedere al incadrarii. Ca exemplu, va puteti gandi la un turist care face click in toate partile si obtine imagini cu cladiri sau orizonturi inclinate si incadrate perfect pe centru.

Daca vorbim despre fotografie ┬áne gandim la o arta, sau cel putin incercarea de a obtine imagini care sa respecte anumite reguli estetice si sa aiba o simbolistica, sa aiba valoare. ┬áContrar aparentelor, diferenta dintre o fotografie si o poza nu sta in aparatura foto folosita. Putem obtine imagini artistice utlizand un aparat foto analogic, unul profesional dar chiar si un telefon. O persoana care detine un aparat foto profesional si obiective scumpe nu devine automat fotograf profesionist sau artist. Asa ca, inainte de a investi bani seriosi in aparatura, intrebati-va daca veti sti sa o utilizati la capacitatea ei maxima…si aici nu ma refer doar la setarile tehnice.

Valoarea unei fotografii este data si de cunostintele tehnice, dar mai ales de simtul artistic al persoanei care sta in spatele aparatului. Asadar, ganditi-va de doua ori inainte de a-i spune unui fotograf ” wow, ce fotografii superbe scoate aparatul tau”. Cel mai probabil se va simti jignit. Da, este adevarat ca un aparat scump va fi foarte rapid si ne va ajuta sa obtinem imagini foarte clare, care ne vor uimi, dar o fotografie nu devine valoroasa doar prin claritatea sa. Acea imagine trebuie sa spuna o poveste, trebuie sa ne impresioneze privirea, inima si mintea.

Acest scurt articol reprezinta doar o parere personala si trebuie luat ca atare. Va doresc lumina buna si sa scrieti cat mai multe povesti impresionante cu ajutorul fotografiilor.